Strict Standards: Non-static method DB::connect() should not be called statically in /home/sofmedica3/web/davincisurgery.ro/public_html/init.php on line 50

Strict Standards: Non-static method DB::parseDSN() should not be called statically in /usr/share/php/DB.php on line 520
Afectiuni renale | Chirurgie Robotica

Afectiuni renale

Rinichii sunt două organe de mărimea pumnului situate posterior în abdomen de fiecare parte a coloanei vertebrale, mai sus de mijloc. Prin formarea urinei, rinichii îndepărtează din organism produsele toxice şi excesul de lichide pentru a menţine echilibrul critic al sodiului, potasiului şi pH-ului.

Afecţiunile rinichiului se întâlnesc mai frecvent la minoritaţile rasiale şi etnice din Statele Unite decât la rasa albă. Rasa neagră, asiaticii, latino americanii şi indigenii din insulele din Pacific au un risc de trei ori mai mare să sufere de insuficienţă renală decât americanii de origine europeană.

 

Obstructia ureterala

Una dintre cele mai frecvente situaţii ce afectează rinichiul este blocajul ureteral - tuburile ce transportă urina de la rinichi la vezică. Această situaţie poate fi întâlnită la adulţi, dar mai frecvent la copii.

În mod normal un singur ureter drenează un singur rinichi, dar uneori doua uretere pot drena un rinichi. Un ureter drenează partea superioară, iar celălalt partea inferioară. Atât timp cât ele pătrund normal în vezică, această duplicaţie a sistemului colector nu este o problemă.

În cazuri rare, un copil se poate naşte cu un ureter ectopic (poziţionat anormal). Este cazul unui ureter ce nu se implantează corect în vezică şi drenează în afara acesteia. La fetiţe ureterul ectopic drenează în general în uretră sau chiar în vagin. La băieţi, drenează în general în uretră lângă prostrată sau în sistemul genital de canale. Uretra este un canal ce transportă urina de la vezică.

Cea mai frecventă cauză de blocare a tractului urinar la copii este obstrucţia congenitală în punctul în care ureterul se desprinde de pelvisul renal - joncţiunea pieloureterală - aria din centrul rinichiului unde se strânge urina şi este ghidată spre ureter. Această problemă are o incidenţă de 1/ 1500 copii. 1Aceste obstrucţii se formează prenatal pe măsură ce se formează rinichiul, iar în prezent majoritatea sunt diagnosticate ecografic prenatal. În cazul obstrucţiei joncţiunii pieloureterale, rinichiul produce urină cu o rată ce depăşeşte cantitatea ce poate fi drenată de pelvisul renal în ureter. Aceasta determină acumularea de urină în rinichi. Această acumulare se numeşte hidronefroză şi este vizibila ecografic permitându-i medicului sa pună diagnosticul înainte de naştere.

Deşi este mai puţin întâlnită la adult, obstrucţia joncţiunii pieloureterale poate apărea ca urmare a litiazei renale, după întervenţii chirurgicale sau afecţiuni inflamatorii ale tractului urinar superior.

Blocajul ureterului poate crea efecte secundare serioase precum infecţiile urinare şi litiaza renală. Netratate blocajele pot determina durere cronică şi cu timpul pot afecta rinichiul.

 

Cancerul renal

Cancerul renal se poate forma în tubuleţele din rinichi (nefroni). Aceste tubuleţe colectează urina şi filtrează sângele. În fiecare an în Statele Unite sunt diagnosticate 54000 de noi cazuri de cancer renal din care 13000 nu vor supravieţui. 1 Cancerul renal are o incidenţă uşor mai crescută la bărbaţi şi este diagnosticat între 50 şi 70 de ani. Cel mai frecvent tip de cancer renal este carcinomul cu celule renale. Este important de notat ca diagnosticat şi tratat precoce cancerul renal poate fi tratat. Daca este descoperit din timp rata de supravieţuire este între 79 şi 100%. 2 

 

Optiuni terapeutice

 

Afecţiunile neoncologice ale rinichilor precum blocajul ureteral pot fi în general tratate prin îndepărtarea blocajului. Chirurgia poate fi folosită în funcţie de tipul de blocaj.

Cancerul renal, pe de altă parte, este destul de rezistent la radio şi chimioterapie. Prin urmare, standardul de aur este îndepărtarea rinichiului sau a tumorilor renale.

Chirurgia renala convenţională realizată prin abord deschis implică o incizie abdominală mare. O altă abordare, laparoscopia convenţională, este mai puţin invazivă, dar este limitată de dexteritatea medicului, de imagine şi control faţă de chirurgia deschisă.

 

Chirurgia da Vinci in afectiunile renale

Dacă medicul dumneavoastră vă recomandă chirurgia pentru o afecţiune renală, puteţi beneficia de un abord minim invaziv - chirurgia da Vinci. Chirurgia da Vinci foloseşte tehnologie de ultimă oră ce îi permite medicului să realizeze operaţii mult mai precis decât chirurgia convenţională. Ea ofera mai multe avantaje faţă de chirurgia convenţională precum:

  • durere mult redusă
  • pierdere de sânge mai redusă
  • scade necesitatea transfuziilor
  • risc mai scăzut de infecţie
  • cicatrici mai mici
  • durată de spitalizare mai redusă
  • recuperare mai rapidă
  • şanse mai mari de păstrare a rinichiului în anumite intervenţii pentru tratarea cancerului
  • rezultate clinice mai bune în multe cazuri 

Chirurgia renală da Vinci preia cele mai bune tehnici ale chirurgiei deschise şi le aplică unui abord minim invaziv asistat robotic. Precizia şi dexteritatea sistemului da Vinci permit o abordare minim invaziva a tratamentului afecţiunilor chirurgicale şi a cancerului renal. Ca în orice tip de chirurgie, aceste beneficii nu pot fi garantate, chirurgia depinzând de fiecare pacient si de procedură. dacă sunteţi un candidat pentru chirurgia renală, adresaţi-vă unui urolog ce realizează intervenţii renale cu sistemul da Vinci.

 

1. “Ectopic Ureter”, American Urological Association Foundation, http://www.urologyhealth.org/, URL: http://www.urologyhealth.org/pediatric/index.cfm?cat=01&topic=71
2. Ibid.
3. “Cancer Facts and Figures 2008”, American Cancer Society;
http://www.cancer.org/, URL: http://www.cancer.org/downloads/STT/2008CAFFfinalsecured.pdf

 

Simptomele afecţiunilor renale

 

Obstructia ureterala

Obstructia ureterelor - tuburile ce duc urina de la rinichi la vezică - poate fi asimptomatica şi poate permite funcţionarea normală a rinichiului chiar dacă rincihiul nu este în poziţia sa normală. Multe persoane nu descoperă această situaţie până nu îşi fac analize din diferite motive. Uneori medicul poate simţi o umflătură la un examen de rutină. În alte cazuri, poate determina durere abdominală sau probleme urinare.

Când un rinichi nu este în poziţia sa normală apar frecvent  probleme de scurgere a urinii. Uneori urina poate curge înapoi din vezică în rinichi, fenomen numit reflux vezicoureteral. Curgerea anormală a urinii poate fi substratul multor altor probleme şi simptome precum:1

  • Infecţiile urinare.  In mod normal, urina spală bacteriile si le împiedică să crească în rinichi şi caile urinare. Când un rinichi nu este în poziţie normală, urina poate stagna în ureter sau chiar în rinichi. Urina ce stagnează în tractul urinar favorizează creşterea şi diseminarea bacteriilor. Simptomele unei infecţii de tract urinar includ urinarea frecventă sau dureroasă, durerea abdominală sau lombara, febra şi frison. Urina poate fi tulbure sau poate avea un miros anormal.
  • Litiaza.  Calculii urinari se formează din substanţele din urină precum calciu şi oxalat. Urina ce stagnează în tractul urinar creşte riscul ca aceste substanţe să aibă timp să formeze calculi. Simptomele calculilor urinari includ durere intensă lombara, în flancuri sau în pelvis, hematurie (sânge în urină), febră sau frison, vărsătură, usturime la urinare.
  • Insuficienţa renlă. Dacă urina se întoarce până în rinichi aceştia pot fi afectaţi. Prin urmare nu vor mai putea filtra deşeurile şi surplusul de fluide din sânge. Simptome ale insuficienţei renale sunt edemul picioarelor şi abdomenului, oboseală, durere de cap, greaţă. Dacă se produce insuficienţa renală totală veţi avea nevoie de dializă sau transplant renal. Insuficienţa renală totală apare când ambii rinichi sunt afectaţi. Un singur rinichi ectopic (aflat în altă poziţie decât cea normală), chiar şi nefuncţional nu va cauza insuficienţă renală.
  • Traumatismele.  Dacă un rinichi ectopic se află în abdomenul inferior sau în pelvis el va fi expus riscului de traumatisme. Persoanele cu un rinichi ectopic ce doresc să participe în sporturi de contact pot folosi echipament de protecţie.

 

Cancerul renal - simptome

Adesea, cancerul renal nu are simptome la debut, dar este bine să vă consultaţi medicul dacă observaţi: 

  • sânge în urină
  • o umflătură în abdomen
  • pierdere în greutate nejustificată
  • durere în flancuri
  • pierderea poftei de mâncare

Dacă metastazează cancerul  (se împrăştie) dincolo de rinichi, simptomele vor depinde de organul afectat. Respiraţia dificilă sau hemoptizia (tuse cu expectorarea de sânge) pot apărea în cancerul pulmonar. Durerea osoasă sau fractura pot sa apara în cancerul osos. În cazul afectării creierului vor predomina simptomele neurologice.

În anumite cazuri cancerul renal poate determina aşa numitele sindroame paraneoplazice. Aceste sindroame apar la 20% din pacienţii cu cancer renal şi pot sa apara în oricare stadiu, inclusiv în cancerele limitate la rinichi. Simptomele sindroamelor paraneoplazice includ pierderea în greutate, pierderea poftei de mâncare, febra, transpiraţie, hipertensiune arterială. În multe cazuri sindromul paraneoplazic dispare la îndepărtarea cancerului. 2

 

1. “Ectopic Kidney”, National Kidney and Urologic Diseases Information Clearinghouse, http://www.kidney.niddk.nih.gov/, URL: http://kidney.niddk.nih.gov/kudiseases/pubs/ectopicKidney/index.htm
2. “Adult Conditions: Kidney Cancer”, American Urological Association Foundation,
http://www.urologyhealth.org/, URL: http://urologyhealth.org/adult/index.cfm?cat=04&topic=124

 

Vezi cum functioneaza da Vinci

Evenimente

Viziteaza pagina de evenimente