Strict Standards: Non-static method DB::connect() should not be called statically in /home/sofmedica3/web/davincisurgery.ro/public_html/init.php on line 50

Strict Standards: Non-static method DB::parseDSN() should not be called statically in /usr/share/php/DB.php on line 520
Optiuni terapeutice | Chirurgie Robotica

Optiuni tereapeutice

 

Chirurgia bolii coronariene

 

Chirurgia este in general necesara pentru a trata anumite afectiuni cardiotoracicce (cardiace, pulmonare, esofagiene) cand tratamenul medicamentos si cel prin intermediul cateterismului nu pot ameliora simptomatologia. Aceste afectiuni includ, dar nu se limiteaza la prolapsul de valva mitrala, defectul septal atrial si boala coronariana.

Prolapsul de valva mitrala este determinat cand una sau ambele cuspide mitrale nu se inchid perfect, permitand unei mici cantitati de sange ssa se intoarca inapoi in atriu.

Defectul septal atrial este un defect al peretelui ce separa atriul stang de cel drept si este congenital.

Boala coronariana apare cand arterele ce asigura aportul de sange catre inima devin rigide si se ingusteaza datorita colesterolului si formarii placilor de aterom pe peretii lor.

Ideea chirurgiei cardiace traditionale, deschisa, poate fi infricosatoare. Poate fi dificil sa va concentrati asupra urmatorilor pasi atunci cand aveti mai multe optiuni de facut precum spitalul si chirurgul la care sa va operati si ce tip de interventie sa alegeti. Aflati cat mai multe despre optiunile pe care le aveti inclusiv alternativele minim invazive ale chirurgiei deschise pentru a va mai reduce din temeri.

Chirurgia este in general cel mai eficient tratament in afetiunile inimii, plamanilor si esofagului.. Dar chirurgia traditionala are mai multe de dezavantaje determinate in primul rand de incizia mare ce este necesara, despicarea sternului si indepartarea coastelor pentru a avea acces in cavitatea toracica. Pe langa cicatricea ce 20- 25 cm, sternotomia implica o durata de recuperare de 8 pana la 12 saptamani cat si un interval lung inainte de intoarcerea la activitatile curente.

Din fericire exista si optiuni mai putin invazive pentru pacientii ce necesita interventii chirurgicale cardiotoracice. Multi chirurgi cardiotoracici recunosc acum beneficiile unor incizii mici intercostale necesare realizarii bypass-ului coronarian sau altor iinterventii pe inima sau esofag prin toracoscopie - introducerea unei mici camere printre coaste. Dar acest abord are limitele sale si nu este potrivit pentru interventiile cardiace complexe.

Sistemul de chirurgie da Vinci le asigura pacientiilor ceea ce este poate cea mai eficienta si mai putin invaziva optiune terapeutica pentru cele mai complexe interventii cardiotoracice. Printre potentialele beneficii ale chirurgiei da Vinci se numara:

 

  • durata de spitalizare mai scurta2
  • durere mai redusa si cicatrici mai mici1
  • risc mai mic de infectii1
  • pierdere mai mica de sange si scaderea nevoii de transfuzii2
  • recuperare mai rapida1
  • revenire mai rapida la activitatile curente1

 

Sistemul da Vinci este un sistem chirurgical inovator ce ii permite chirurgului sa opereze cu precizie de neegalat, vedere 3D de inalta definitie si control superior. Depasind limitele chirurgiei traditionale, chirurgia da Vinci revolutioneaza chirurgia cardiotoracica.

Ca in orice tip de chirurgie, beneficiile nu pot fi garantate, ele depinzand de tipul interventiei si de pacient.

 


1. “How is Coronary Artery Disease Treated?” National Institutes of Health, http://www.nhibi.nih.gov/, URL: http://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/Cad/CAD_Treatments.html
2. Poston RS, Tran R, Collins M, Reynolds M, Connerney I, Reicher B, Zimrin D, Griffith BP, Bartlett ST. Comparison of economic and patient outcomes with minimally invasive versus traditional off-pump coronary artery bypass grafting techniques. Ann Surg. 2008 Oct;248(4):638-46.

 

 

Chirurgia bolii coronariene

 

Optiuni de tratament chirurgical

 

cord1

 

Medicul dumneavoastra va poate recomanda o interventie chirurgicala pentru tratarea bolii coronariene severe, a va ameliora simptomatologia si a reduce riscul aparitiei infarctului miocardic. Atat angioplastia cat si bypass-ul coronarian sunt folosite ca tratamente.

Angioplastia - angioplastia deschide arterele coronare ingustate sau obstruate. Se introduce un tub subtire cu un balon sau un dispozitiv asemanator in capat pana la nivelul coronarei blocate sau ingustate. Odata ajuns in locul dorit, balonul este umflat pentru a impinge placa de aterom spre perete. Astfel se largeste artera si se restabileste fluxul sanguin. Angioplastia poate imbunatati fluxul sanguin catre inima, amelioreaza durerea toracica si eventual previne infarctul miocardic. Uneori se introduce un mic tub pentru a mentine artera deschisa in timpul interventiei.

Bypass-ul coronarian - Acest tip de interventie este cunoscut si sub numele de revascularizare coronariana. Scopul sau este ameliorarea fluxului sanguin catre inima, ameliorarea durerii toracice si prevenirea infarctului miocardic. Interventia de bypass coronarian traditionala implica realizarea unei incizii de 20- 25 cm prin stern si departarea coastelor. Chirurgul preleveaza un segment dintr-un vas sanatos fara placa de aterom din alta parte a corpului (torace, picior, brat), ataseaza un capat la un vas sanatos, iar celalalt la coronara blocata, dincolo de blocaj. Astfel se realizeza un nou canal ce-i permite sangelui sa circule liber catre inima.

Un aparat de circulatie extracorporeala este folosit in majoritatea interventiilor de bypass coronarian, acesta preluand functia inimii siplamanilor in timpul operatiei. Recent, din ce in ce mai multi chirurgi realizeaza interventia de bypass coronarian off pump, inima continuand sa bata in timp ce grefa este cusuta. In multe cazuri abordul off pump poate reduce complicatiile intra si postoperatorii.

Dupa interventia chirurgicala pacientii stau in spital 4- 6 zile. Pacientii sunt adesea introdusi in programe de reabilitare cardiovasculara pentru a fi educati in legatura cu managementul stressului, dieta si exercitii fizice.

 

Chirurgia da Vinci pentru boala coronariana

 

Daca vi s-a spus ca aveti nevoie de bypass coronarian, discutati cu medicul despre chirurgia da Vinci pentru boala coronariana. Aceasta interventie se poate realiza fara circulatie extracorporeala, minim invaziv prin mici incizii intercostale. Astfel se evita sternotomia cu riscurile si complicatiile asociate. Interventia de bypass coronarian da Vinci asigura si alte beneficii precum:

 

  • durata mai scurta de spitalizare 3
  • durere mai redusa si cicatrici mai mici 2
  • risc mai redus de infectii2
  • pierdere mai mica de sange si scaderea nevoii de transfuzii 3
  • recuperare mai rapida2
  • revenire mai rapida la activitatile curente2

 

Sistemul da Vinci este un sistem chirurgical inovator ce ii permite chirurgului sa opereze cu precizie de neegalat, vedere 3D de inalta definitie si control superior. Depasind limitele chirurgiei traditionale, chirurgia da Vinci revolutioneaza chirurgia cardiotoracica.

Ca in orice tip de chirurgie, beneficiile nu pot fi garantate, ele depinzand de tipul interventiei si de pacient.

 

 

1. “What to Expect During Coronary Artery Bypass Grafting”, National Institutes of Health, http://www.nhibi,nih.gov/, URL: http://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/cabg/cabg_during.html
2. “How is Coronary Artery Disease Treated?” National Institutes of Health, http://www.nhibi.nih.gov/, URL: http://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/Cad/CAD_Treatments.html
3. Poston RS, Tran R, Collins M, Reynolds M, Connerney I, Reicher B, Zimrin D, Griffith BP, Bartlett ST. Comparison of economic and patient outcomes with minimally invasive versus traditional off-pump coronary artery bypass grafting techniques. Ann Surg. 2008 Oct;248(4):638-46.

 

Chirurgia deschisa pentru afectiunile cardiotoracice

Milioane de americani sufera de diferite afectiuni cardiovasculare precum boala coronariana, prolapsul de valva mitrala, defectul septal atrial sau fibrilatia atriala. Multi pacienti cardiaci au nevoie de interventii chirurgicale pentru tratarea acestor afectiuni in cazul in care medicul le considera severe.

Indiferent de afectiune, exista anumite aspecte comune interventiilor de chirurgie cardiaca traditonala sau deschisa unul dintre acestea fiind sternotomia. Pentru a avea acces direct in cavitatea toracica, chirurgul trebuie mai intai sa realizeze sternotomia ce implica realizarea unei incizii de 20- 25 cm prin stern si departarea coastelor. Sternotomia poate creste durata de spitalizare, riscul de infectii, pierderea de sange, nevoia de transfuzi, cicatricile si durerea.

Anumite interventii pe cord deschis implica utilizarea circulatiei extracorporeale. Circulatia extracorporeala este in general folosita in timpul bypass-ului coronarian, dar din ce in ce mai multi chirurgi utilizeaza metoda off pump, cordul batand in timpul interventiei. In multe cazuri abordul off pump reduce complicatiile intra si postoperatorii.

 

Chirurgia cardiaca minim invaziva

Chirurgia cardiaca standard implica expunerea inimii si vaselor prin sternotomie mediana, incizie considerata drept cel mai invaziv si traumatic aspect al chirurgiei toracice.

Un abord minim invaziv in chirurgia cardiaca permite accesul la inima prin mici incizii fara a fi necesara oprirea inimii, taierea sternului si coastelor sau utilizarea circulatiei extracorporeale.

Multi chirurgi cardiotoracici recunosc beneficiile inciziilor mici intercostale realizate pentru interventii pe inima si esofag utilizand toracoscopia (introducerea unei camere miniaturizate intre coaste).

Chirurgia cardiaca minim invaziva se realizeaza prin mici incizii, adesea folosind instrumente speciale inclusiv un toracoscop. Inciziile folosite in chirurgia toracoscopica sunt realizate intercostal si au aproximativ 5- 10 cm in locul celei 20- 25 cm prin stern necesara in chirurgia traditionala.1

Deoarece se bazeaza pe tehnologia chirurgicala miniminvaziva traditionala, acest abord are limitele sale si nu este adecvat interventiilor cardiace complexe.

Abordul cel mai putin invaziv, prin "gaura cheii" ce este utilizat in chirurgia da Vinci, este disponibil pentru cateva tipuri de interventii cardiace si toracice precum valvuloplastia mitrala si bypass-ul coronarian.

 

Beneficiile chirurgiei cardiace minim invazive

Potentialele beneficii ale chirurgiei cardiace minim invazive includ:

  • incizii mai mici
  • cicatrici mai mici

Alte posibile beneficii1 ale chirurgiei cardiace minim invazive pot include:

  • reducerea riscului de infectii
  • pierdere mai mica de sange si scaderea nevoii de transfuzii
  • durere si trauma mai redusa
  • durata de spitalizare mai redusa dupa interventie. Durata de spitalizare poate fi de 3- 5 zile dupa interventia minim invaziva, in timp ce dupa o interventie traditionala pe cord poate fi cu 5 zile mai mare.
  • scaderea duratei de recuperare: recuperarea dupa chirurgia cardiaca minim invaziva poate fi de 2 pana la 4 saptamani, in timp ce dupa o interventie traditionala pe cord poate fi de 6 pana la 8 saptamani sau mai mult.

 

Tipuri de interventii cardiace minim invazive:

 

  • chirurgie valvulara
  • bypass coronarian
  • plasarea de electrozi epicardici pentru pacemakeri bivetriculari
  • fibrilatia atriala

inapoi

 

Comparatie intre metodele de tratament

Milioane de americani sufera de diferite afectiuni cardiace precum boala coronariana, prolapsul de valva mitrala, defect septal atrial, fibrilatie atriala. Multi dintre acestia vor avea nevoie de o interventie chirurgicala pentru a trata afectiunea daca medicul considera ca aceasta este severa.

Indiferent de afectiune, exista anumite aspecte comune interventiilor de chirurgie cardiaca traditonala sau deschisa unul dintre acestea fiind sternotomia. Pentru a avea acces direct in cavitatea toracica, chirurgul trebuie mai intai sa realizeze sternotomia ce implica realizarea unei incizii de 20- 25 cm prin stern si indepartarea coastelor. Sternotomia poate creste durata de spitalizare, riscul de infectii, pierderea de sange, nevoia de transfuzi, cicatricile si durerea.

Anumite interventii pe cord deschis implica utilizarea circulatiei extracorporeale. Circulatia extracorporeala este in general folosita in timpul bypass-ului coronarian, dar din ce in ce mai multi chirurgi utilizeaza metoda off pump, cordul batand in timpul interventiei. In multe cazuri abordul off pump reduce complicatiile intra si postoperatorii.

Exista si alte aborduri in chirurgia cardiaca ce sunt mai putin sau minim invazive si nu necesita sternotomie, cum ar fi minitoracotomia. Printr-un astfel de abord chirurgul ajunge la inima prin mici incizii intercostale in general de cel mult 2- 3 cm. Se folosesc instrumente si camere speciale pentru a ajunge in campul operator printr-o deschidere mica.

 

inapoi

 

Deşi studiile clinice susţin eficienţa sistemului da Vinci in chirurgia minim invazivă, rezultatele pot varia. Chirurgia cu sistemul da Vinci poate fi neadecvată in unele cazuri. Consultaţi-vă cu medicul dumneavoastră în privinţa opţiunilor terapeutice, cat şi legat de riscurile şi beneficiile lor.

Vezi cum functioneaza da Vinci

Evenimente

Viziteaza pagina de evenimente