Strict Standards: Non-static method DB::connect() should not be called statically in /home/sofmedica3/web/davincisurgery.ro/public_html/init.php on line 50

Strict Standards: Non-static method DB::parseDSN() should not be called statically in /usr/share/php/DB.php on line 520
Intrebari frecvente | Chirurgie Robotica

Intrebari frecvente

I. Ce inseamna chirurgie minim invaziva?
R. Chirurgia minim invaziva este chirurgia realizata tipic prin incizii mici sau porturi operatorii,  avand ca rezultat o recuperare mai rapida, mai putine complicatii, costuri de spitalizare mai mici si o trauma mai mica pentru pacient. In timp ce chirurgia minim invaziva a devenit stadardul pentru anumite interventii, ea nu a fost adoptata pe scara larga pentru interventii mai delicate sau mai complexe.

Intuitive Surgical considera ca chirurgia minim invaziva nu este larg utilizata in interventiile mai complexe deoarece pentru chirurgi manevrele fine precum disectia si suturarea sunt mai dificile decat in chirurgia deschisa. Tehnologia oferita de  Intuitive Surgical permite utilizarea tehnicilor de chirurgie minim invaziva pentru interventii complexe.

 

I. De ce este nevoie de un nou mod de a efectua chirurgie minim invaziva?
R. In ciuda largii utilizari a chirurgiei minim invazive sau laparoscopice in spitalele de azi, aceasta este folosita doar in cateva interventii curente. Aceasta se datoreaza in primul rand posibilitatilor limitate ale tehnologiei laparoscopice conventionale, inclusiv sub aspect video cat si din cauza instrumentelor rigide, pe care chirurgul trebuie sa se bazeze pentru a opera prin incizii mici.

In chirurgia traditionala deschisa, medicul realizeaza o incizie lunga pe care apoi o largeste pentru a avea acces. In chirurgia minim invaziva conventionala - care este larg folosita in interventii de rutina - chirurgul opereaza folosind instrumente rigide, instrumente operate manual ce sunt introduse prin incizii mici si urmareste imaginile din interiorul corpului pe un monitor standard. Nici aceste instrumente laparoscopice, nici monitorul video nu ii ofera chirurgului imaginea excelenta necesara efectuarii unor interventii complexe precum plastia de valva mitrala sau prostatectomia cu conservarea fasciculelor nervoase.

 

I. Care sunt beneficiile chirurgiei da Vinci fata de metodele traditionale?
R. Cateva din beneficiile majore oferite de utilizarea sistemului da Vinci fata de tehnicile traditionale sunt precizia chirurgicala mai mare, raza de miscare mai mare, dexteritate imbunatatita, imagine mai buna si acces mai bun. Beneficiile pentru pacient includ o durata mai redusa de spitalizare, mai putina durere, un risc mai scazut de infectie, pierdere de sange mai mica, scaderea nevoii de transfuzii, cicatrici mai mici, recuperare mai rapida si intoarcere mai rapida la activitatile curente. Nici unul dintre aceste avantaje nu poate fi garantat, rezultatele depinzand atat de pacient cat si de interventie.

 

I. De ce nu se pot realiza in prezent interventii complexe precum cele de chirurgie cardiaca prin incizii de 1-2 cm.?
R. Interventiile complexe precum cele de chirurgie cardiaca solicita o imagine foarte buna a campului operator si capacitatea de a manevra instrumentele cu precizie si control in spatii mici. Istoric vorbind, chirurgii au folosit aborduri precum sternotomia deschisa, adica despicarea sternului si tragerea in lateral a coastelor, rezultatul fiind o incizie de aproximativ 30 cm. Aceasta incizie asigura vizibilitatea si asigura spatiul necesar chirurgului sa patrunda cu mainile si instrumentele foarte aproape de campul operator, dar cu pretul unei dureri importante, pierderii de sange si o durata de recuperare mai mare. Mai recent, se folosec incizii mai mici pentru anumite interventii cardiace. Oricum, multi chirurgi cosidera ca inciziile mici le limiteaza vederea si ingreuneaza accesul In campul operator.

 

I: Unde este folosit in prezent sistemul da Vinci?
R. In prezent sistemul chirurgical da Vinci este folosit In sute de locatii din lume, in marile centre din Statele Unite, Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Franta, Germania, Italia, India, Japonia, Spania, Olanda, Grecia, Romania, Bulgaria, Cipru, Arabia Saudita, Singapore, Suedia, Elvetia, Marea Britanie, Australia si Turcia.

 

I. Sistemul da Vinci are aprobarea FDA?
R. Administratia pentru Alimente si Medicamente (F.D.A) din Statele Unite a aprobat utilizarea sistemului da Vinci pentru o gama larga de interventii. Verificati pagina F.D.A. pentru avizele specifice si principalele utilizari.

 

I. Sistemul da Vinci va inlocui chirurgul?
R. Dimpotriva, sistemul da Vinci ii va permite chirurgului sa fie mai precis, imbunatatindu-i tehnica si capacitatea de a efectua interventii complexe in mod minim invaziv. Sistemul reproduce in timp real miscarile chirurgului. El nu poate fi programat, nici nu poate lua decizii de unul singur sa realizeze o miscare sau manevra chirurgicala fara comanda chirurgului.

 

I. Chirurgul ce utilizeaza sistemul da Vinci opereaza intr-o realitate virtuala?
R. Desi este asezat la consola la cativa metri de pacient, chirurgul vede o imagine reala a campului operator, in timp ce intervine in timp real, prin incizii mici, folosind instrumente articulate miniaturizate. Chirurgul nu vede o imagine virtuala si nici nu programeaza sau comanda executia independenta a unei manevre fara controlul sau direct in timp real.

 

I. Este telechirurgie? Se poate opera la distanta?

R. Teoretic, sistemul da Vinci poate fi folosit pentru interventii chirurgicale la distanta. Aceasta capacitate nu este insa obiectivul principal al companiei, din acest motiv nefiind disponibila la sistemele da Vinci actuale.

 

I. Poate simti chirurgul ce este in pacient in timp ce opereaza cu da Vinci?
R. Sistemul asigura un grad de “raspuns la actionare prin forta” (force feedback) din campul operator in timpul interventiei, acesta suplinind lipsa sensibilitatii tactile si este amplificat de imaginea tridimensionala de inalta rezolutie.

 

 

I: Ce interventii s-au efectuat cu sistemul da Vinci? Ce alte interventii sunt posibile?
R. Sistemul da Vinci este o platforma robotica ce permite realizarea de interventii complexe prin incizii de 1-2 cm sau porturi operatorii. Pana in prezent, s-au efectuat sute de mii de interventii de chirurgie generala, urologie, ginecologie, toracoscopie si de cardiotomie asistata toracoscopic.

 

I. De ce se numeste sistemul chirurgical da Vinci?
R. Produsul se numeste “da Vinci” pentru ca Leonardo da Vinci a inventat primul robot. De asemenea operele sale exceleaza prin detaliile anatomice.

La fel, sistemul da Vinci ii ofera medicului detaliu si precizie incat practic simuleaza chirurgia deschisa in timp ce interventia se face prin incizii mici.

 

Desi studiile clinice sustin eficienta sistemului da Vinci cand este utilizat in chirurgia minim invaziva, rezultatele individuale pot varia. Chirurgia cu ajutorul sistemului da Vinci poate fi nepotrvita pentru anumite cazuri. Discutati cu medicul dumneavoastra despre optiunile terapeutice cit si despre riscurile si benficiile pe care la implica.

Vezi cum functioneaza da Vinci

Evenimente

Viziteaza pagina de evenimente