Strict Standards: Non-static method DB::connect() should not be called statically in /home/sofmedica3/web/davincisurgery.ro/public_html/init.php on line 50

Strict Standards: Non-static method DB::parseDSN() should not be called statically in /usr/share/php/DB.php on line 520
Prolapsul de valva mitrala | Chirurgie Robotica

Prolapsul de valva mitrala

Valva mitrala controleaza fluxul sanguin in partea stanga a inimii. Cand se deschide, valva mitrala permite sangelui sa se scurga in ventriculul stang. Cand ventriculul stang se contracta, valva mitrala se inchide impiedicand sangele sa se intoarca inapoi spre plamani.

Uneori valva mitrala este anormala din nastere. De asemenea poate fi afectata de infectii, cu varsta sau de alte boli ale inimii.

 

Aspecte generale

Tratament non chirurgical

Tratament chirurgical

Chirurgia da Vinci 

 

 flow

 

Ce este prolapsul valvei mitrale

Situatia in care cuspidele valvei mitrale nu pot inchide complet ventriculul se numeste prolaps. In cazul prolapsului valvei mitrale, o cantitate de sange se intoarce in atriu - situatie numita regurgitare. Regurgitarea poate determina inima sa lucreze mai greu, agravand afectarea valvulara si crescand riscul de aparitie a insuficientei cardiace.

 

Optiuni terapeutice in cazul prolapsului de valva mitrala

Optiunile terapeutice in cazul prolapsului de valva mitrala depind de severitatea afectiunii. Unii pacienti pot sa nu necesite nici o interventie. Altora li se poate prescrie tratament medicamentos.

Oricum, daca simptomele devin severe, medicul va poate recomanda interventia chirurgicala pentru corectarea acestei afectiuni. Exista doua tipuri de interventii in acest caz: repararea valvei sau inlocuirea ei. In cazul inlocuirii valvei, chirurgul scoate valva afectata si o inlocuieste cu una noua, artificiala. Repararea valvei implica reconstructia acesteia din propriul tesut.

Un nou tip de chirurgie minim invaziva ce utilizeaza asistenta sistemului de chirurgie da Vinci rescrie cartile despre chirurgia prolapsului de valva mitrala. Aflati mai multe despre chirurgia da Vinci a prolapsului de valva mitrala pentru a afla daca este alegerea potrivita pentru dumneavoastra.

 

Afectiunile valvei mitrale

 

Date generale legate de prolapsul valvei mitrale

Prolapsul valvei mitrale este o afectiune comuna in care cuspidele valvei sunt mai laxe sau nu sunt bine prinse. Prolapsul valvei mitrale este diagnosticat ecocardiografic. Majoritatea pacientilor cu prolaps de valva mitrala nu au si insuficienta mitrala si nefiind necesar tratamentul chirurgical. Cand o valva cu prolaps are asociata si insuficienta, trebuie luata in calcul interventia chirurgicala.

 

mitral valve

 

In cazul unei valve normale fluxul saguin este dinspre atriul stang spre ventriculul stang. Dupa inchidere, valva impiedica refluxul sangelui din ventricul in atriu. In cazul prolapsului de valva mitrala, cuspidele nu se inchid perfect, permitand uneori refluxul unei mici cantitati de sange in atriu.

Prolapsul valvei mitrale, cunoscut in unele cazuri si sub numele de insuficienta mitrala, este o afectiune genetica ce pare a fi de trei ori mai frecventa la femei decat la barbati. Este una ditre cele mai frecvente afectiuni cardiace.

Infectia valvei mitrale sau edocardita este relativ rara in prezent, dar persoanele cu prolaps de valva mitrala au un risc usor mai crescut.1

 

Despre valva mitrala

Inima are patru valve ce se deschid si se inchid astfel incat sa se respecte sensul de curgere al sangelui. Valva mitrala se afla intre atriul stang (camera din stanga sus a inimii) si ventriculul stang (camera din stanga jos a inimii).

Stenoza valvei mitrale reprezinta ingustarea acesteia. Aceasta ingustare face ca valva sa nu se deschida suficient, impiedicand scurgerea sangelui din atriul stang in ventriculul stang.

Insuficenta mitrala se caracterizeaza prin inchiderea incompleta a acestei valve, ceea ce face posibil refluxul sangelui din ventricul in atriu.

 

Simptomatologia insuficientei valvulare

Multi pacienti cu boala mitrala sunt asimptomatici, chiar si in cazul in care regurgiatarea este severa. Cand apar simptomele, acestea includ respiratia dificila, oboseala, astenie, umflarea gleznelor si palpitatii.

In general simptomele nu apar inainte de 14 sau 15 ani, dar din ce in ce mai multi copii prezinta simptome neurologice inainte de aparitia simptomatologiei prolapsului de valva mitrala. 8% dintre cei cu prolaps de valva mitrala nu au simptomatologie cardiaca. Majoritatea simptomelor sunt determinate de un dezechilibru neurologic.3

 

Diagnostic

Primul pas in stabilirea diagnosticului de prolaps de valva mitrala este auscultatia inimii. Astfel se poate auzi un murmur determinat de curgerea turbulenta a sangelui printr-o valva anormala. Diagnosticul este confirmat ecocardiografic. Ecocardiografia ii permite meicului sa identifice cauza si severitatea regurgitatiei. In majoritatea cazuriloreste suficienta o ococardiograma transtoracica pentru a vizualiza valva.

 

1. "Mitral valve prolapse," Medline Plus Medical Encyclopedia, www.mlm.nih.gov. URL: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000180.htm. See also: "Mitral valve prolapse," MayoClinic.com. URL: http://www.mayoclinic.com/health/mitral-valve-prolapse/DS00504
2. "Mitral valve prolapse," Medline Plus Medical Encyclopedia, www.mlm.nih.gov. URL: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000180.htm
3, Kristine A. Scordo, M.D., "Understanding the Mitral Valve Prolapse Syndrome," www.wright.edu. URL: http://www.wright.edu/nursing/practice/mvp/default.htm

Deşi studiile clinice susţin eficienţa sistemului da Vinci in chirurgia minim invazivă, rezultatele pot varia. Chirurgia cu sistemul da Vinci poate fi neadecvată in unele cazuri. Consultaţi-vă cu medicul dumneavoastră în privinţa acţiunilor terapeutice, cat şi legat de riscurile şi beneficiile lor.

 

inapoi

 

Tratamentul afectiunilor valvei mitrale

In general simptomatologia este absenta sau redusa in cazul afectiunilor valvei mitrale si nu este ecesar nici un tratament. Dar in cazul unui prolaps mitral sever este posibil sa fie necesar sa va internati. Daca simptomatologia se agraveaza sau exista o regurgitate mitrala severa este posibil sa fie necesara interventia chirurgicala. Regurgitarea mitrala este o afectiune in care valva mitrala nu se inchide complet permitand refluxul sangelui in atrii.

 

 mitral flow 

Medicamete utilizate in mod curent

  • antiaritmice (medicamente pentru controlul batailor neregulate ale inimii)
  • vasodilatatoare (dilata vasele de sange, usurand munca inimii)
  • digitala (pentru a creste forta de contractie a inimii)
  • diuretice (pentru eliminarea fluidelor in exces)
  • propranolol (pentru palpitatii si agina pectorala)
  • anticoagulate (pentru a preveni formarea cheagurilor in cazul pacientilor cu aritmii).1

 

Tratamentul chirurgical

Chirurgia trebuie luata in calcul teoretic in toate cazurile in care insuficienta mitrala este de gradul 4 (severa) si in unele cazuri de gradul 3 (moderat sever). Cand un pacient cu insuficienta mitrala devine simptomatic si apar scaderea functiei inimii sau marirea ei, este recomandat tratamentul chirurgical. Tratamentul chirurgical este de asemenea recomandat in cazul aparitiei fibrilatiei atriale. Tratamentul chirurgical este recomandat si in cazul pacientilor care desi sunt asimpromatici prezinta o regurgitare mitrala severa, in aceste cazuri chirurgia prelugind durata de supravietuire pe termen lung.2 Interventia chirurgicala implica realizarea sternotomiei, chirurgul realizand o incizie de 20- 25 cm taind sternul si indepartand coastele pentru a ajunge la inima.

 

Chirurgia minim invaziva

Recent, abordul minim invaziv al plastiei de valva mitrala tinde sa inlocuiasca abordul deschis prin sternotomie. Dintre abordurile minim invazive, chirurgia robotica (da Vinci) ofera mai multe avantaje practice atat pentru pacient cat si pentru chirurg: precizie, mai putine complicatii, pierdere de sange mai redusa si o durata mai scurta de spitalizare. Conform Clinicii Cleveland, sansa de reparare a defectului valvei mitrale prin tehnici minim invazive este de 95%.3

 

1. "Treatment Options for Mitral Valve Disease," Mayo Clinic, www.mayoclinic.org. URL: http://www.mayoclinic.org/mitral-valve-disease/treatment.html
2. "Mitral Valve Repair: Answers to our most common questions," Cleveland Clinic Heart & Vascular Institute, www.clevelandclinic.org. URL: http://www.clevelandclinic.org/heartcenter/pub/guide/disease/valve/mvrepairfaq.htm
3. Ibid.

 

Chirurgia reparatorie (valvuloplastia) a valvei mitrale

Cel mai bun tratament al prolapsului de valva mitrala este repararea valvei. Repararea valvei mitrale ofera un numar semnificativ de avantaje pe termen lung fata de inlocuirea acesteia. Acestea includ un risc de deces mai scazut, o rata mai mare de supravietuirre pe termen lung si reducerea riscului ca noi interventii valvulare sa fie necesare.

 

Chirurgia valvei mitrale:

 

Potentiale beneficii ale valvuloplastiei mitrale

Reducerea riscului de aparitie a complicatiilor chirurgicale 1

Sanse mai mari de supravietuire pe termen lung 2, 3, 4, 5

Imbunatateste functia si forta inimii

Un risc mai mic de reinterventie 6, 7

Nu este necesar tratamentul anticoagulant pe tot parcursul vietii

Durata mai scurta de spitalizare

 

Abordul repararii valvulare

Cel mai folosit mod de reparare a valvei mitrale este prin sternotomie (taierea sternului si indepartarea coastelor). Acest tip de interventie poate determina o trauma importanta, prelungi durata de vindecare si crste riscul unor complicatii severe si chiar de moarte. Mai mult, acest abord deschis nu asigura de fiecare data o buna imagine pentru chirug si nici accesul necesar unei bune interventii. De fapt majoritatea pacientilor ce sunt supusi unei astfel de intevetii primesc o proteza. 8


1. Thourani VH, Weintraub WS, Guyton RA, et al. Outcomes and Long-Term Survival for Patients Undergoing Mitral Valve Repair Versus Replacement. Circulation. 2003;108:298-304 ( Emory University Atlanta )
2. Enriquez-Sarano M, Schaff HV, Orszulak TA, Tajik AJ, Bailey KR, Frye RL: Valve repair improves the outcome of surgery for mitral regurgitation: a long-term study. Circulation. 1995; 91:1022-8
3. Enriquez-Sarano M, Schaff H, Frye R. Mitral Regurgitation: What Causes the Leakage Is Fundamental to the Outcome of Valve Repair. Circulation 2003;108:253-256.(Mayo Clinic Rochester )
4. Gillinov AM, Wierup PN, Blackstone EH, et al. Is Repair Preferable to Replacement for Ischemic Mitral Regurgitation? J Thorac Cardiovasc Surg 2001 Dec; 122(6):1125-41 ( Cleveland Clinic)
5. Grossi E, Goldberg J, LaPietra A, et al. Ischemic mitral valve reconstruction and replacement: Comparison of long term survival and complications . J Thorac Cardiovasc Surg 2001 Dec; 122(6):1107-24 (NYU)
6. Rodgers, E. Heart valve repair or replacement for mitral valve regurgitation or prolapse. WebMD. March 10, 2005 Bach DS. Choice of prosthetic heart valves:update for the next generation. J Am Coll Cardiol. 2003 Nov 19;42(10):1717-9.
7. Ruel M, Kulik A, Rubens FD, Bedard P, Masters RG, Pipe AL, Mesana TG. Late incidence and determinants of reoperation in patients with prosthetic heart valves. Eur J Cardiothorac Surg. 2004 Mar;25(3):364-70.
8. Society for Thoracic Surgeons & Duke Clinical Research Institute. Executive Summary. STS Fall 2005 Report.

 inapoi

Valvuloplastia mitrala da Vinci

Daca medicul va recomanda tratamentul chirurgical al prolapsului de valva mitrala, ati putea beneficia de valvuloplastia mitrala da Vinci, probabil cea mai eficienta si mai putin invaziva optiune terapeutica disponibila.

Valvuloplastia mitrala da Vinci este o alternativa la chirurgia pe cord deschis conventionala - metoda traditionala de tratare a afectiunilor valvei mitrale. Valvuloplastia da Vinci se realizeaza cu ajutorul sistemului de chirurgie da Vinci ce ii permite chirurgului sa opereze cu precizie si control de neegalat prin cateva incizii mici.

Sistemul de chirurgie da Vinci il poate ajuta pe chirurg sa repare valva si sa va ajute sa evitati inlocuirea acesteia. Inlocuirea valvei implica indepartrea valvei dumneavoastra si inlocuirea ei cu una artificiala. Acesta este un lucru important deoarece repararea va asigura mai multe avataje semnificative fata de inlocuirea valvei: nu mai este necesar sa urmati un tratament cu anticoagulante pentru tot restul vietii, scade nevoia unor reinterventi1,2, o rata mai mare de supravietuire pe termen lung4,5,6, o functie cardiaca imbunatatita4. Un studiu recent sugereaza ca sistemul da Vinci ii permite chirurgului sa realizeze cu 50% mai multe valvuloplastii decat abordul deschis7.

Pe langa evitarea durerii si traumatismului consecutiv sternotomiei si indepartarii coastelor, valvuloplastia da Vinci aduce si urmatoarele beneficii pentru pacient.

  • un risc mai redus pentru infetii

  • pierdere de sange mai redusa si scaderea nevoii de transfuzii
  • durata mai scurta de spitalizare
  • reducerea semnificativa a durerii si cicatricilor
  • recuperare mai rapida
  • revenire mai rapida la activitatile curente
  • rezultate clinice potential mai bune

 

 

valvuloplastie daVinci

 

 

Ca in orice tip de chirurgie, beneficiile nu pot fi garantate, ele depinzand de tipul interventiei si de pacient.Desi valvuloplastia da Vinci este considerata sigura si eficienta, este posibil sa nu fie adecvata oricarui caz. Intrebati-va medicul despre toate variantele terapeutice cu avantajele si riscurile pe care le implica.

 


1. Rodgers, E. Heart valve repair or replacement for mitral valve regurgitation or prolapse. WebMD. March 10, 2005  Bach DS. Choice of prosthetic heart valves:update for the next generation. J Am Coll Cardiol. 2003 Nov 19;42(10):1717-9.
2. Ruel M, Kulik A, Rubens FD, Bedard P, Masters RG, Pipe AL, Mesana TG.  Late incidence and determinants of reoperation in patients with prosthetic heart valves. Eur J Cardiothorac Surg . 2004 Mar;25(3):364-70.
3. Thourani VH, Weintraub WS, Guyton RA, et al.  Outcomes and Long-Term Survival for Patients Undergoing Mitral Valve Repair Versus Replacement.  Circulation . 2003;108:298-304 ( Emory University Atlanta )
4. Enriquez-Sarano M, Schaff HV, Orszulak TA, Tajik AJ, Bailey KR, Frye RL: Valve repair improves the outcome of surgery for mitral regurgitation: a long-term study. Circulation. 1995; 91:1022-8
5. Gillinov AM, Wierup PN, Blackstone EH, et al. Is Repair Preferable to Replacement for Ischemic Mitral Regurgitation? J Thorac Cardiovasc Surg 2001 Dec; 122(6):1125-41 ( Cleveland Clinic)
6.  Grossi E, Goldberg J, LaPietra A, et al.  Ischemic mitral valve reconstruction and replacement:  Comparison of long term survival and complications.  J Thorac Cardiovasc Surg 2001 Dec; 122(6):1107-24 (NYU)
7. 96.2% received a repair with da Vinci Surgery, as reported by Douglas Murphy, MD, compared to 60% of patients in the Fall 2005 Sternotomy database, where 42,000 out of 70,000 received a replacement. See Society for Thoracic Surgeons & Duke Clinical Research Institute. Executive Summary. STS Fall 2005 Report. Murphy D, Smith M, Siwek L, Langford D, Robinson JR, Reynolds B,  Seshadri-Kreaden U, Engel A. Multicenter Mitral Valve Study: a Lateral Approach using the da Vinci Surgical System. Pending publication. Data on file with Intuitive Surgical, Inc.

 

inapoi

Vezi cum functioneaza da Vinci

Evenimente

Viziteaza pagina de evenimente