Strict Standards: Non-static method DB::connect() should not be called statically in /home/sofmedica3/web/davincisurgery.ro/public_html/init.php on line 50

Strict Standards: Non-static method DB::parseDSN() should not be called statically in /usr/share/php/DB.php on line 520
Afectiuni colorectale | Chirurgie Robotica

Afectiuni colorectale

 

     

     

    Aspecte generale

    Cancerul de colon

    Cancerul de rect

    Variante terapeutice

    Tratamentul chirurgical al cancerului colorectal

     

     

    Aspecte generale

     

    Chirurgia generala

    Cand tratamentul medicamentos, modificarea stilului de viata si alte tratamente nechirurgicale nu au ameliorat simptomatologia, chirurgia este acceptata ca tratament de electie pentru numeroase afectiuni.

    Desi tratamentul chirurgical este cel mai eficient in multe afectiuni abdominale, dar si in alte patologii, chirurgia traditionala deschisa are dezavantajele ei determinate de marimea inciziilor, precum durerea, trauma, durata mai lunga de recuperare si riscul de infectare.

    Prin urmare, ideea unei interventii chirurgicale poate fi inspaimantatoare pentru multi pacienti. Daca vi s-a recomandat tratamentul chirurgical va veti dori sa aflati mai multe despre optiunile chirurgicale si despre medicul si spitalul ce va pot oferi tratamentul adecvat.

    Din fericire, in prezent, exista alternative la chirurgia cu incizii mari. Cea mai frecvent intalnita este chirurgia laparoscopica in care se folosesc incizii mici de 1 -2 cm prin care se introduc intrumente subtiri asemanatoare unor tije. Desi chirurgia laparoscopica este eficienta in multe interventii de rutina, ea isi are limitele inerente legate de complexitatea interventiei si anatomiei. 

     

    Un nou tip de tehnica minim invaziva

    Datorita ultimelor progrese in tehnica chirurgicala, medici au acum o alternativa eficienta la chirurgia traditionala, deschisa si laparoscopia con ventionala, ce le permite sa ofere pacientilor beneficiile ambelor tehnici. Cu ajutorul sistemului de chirurgie da Vinci, chirurgul poate opera prin incizii de 1 – 2 cm, dar cu precizie si control neantalnite pana acum.

    Sistemul da Vinci le permite chirurgilor sa reduca durerea si riscurile asociate chirurgiei crecand sansele unei recuperari mai rapide si unor rezultate clinice de exceptie. 1

    1. Jacobsen G, Berger R, Horgan S. The role of robotic surgery in morbid obesity. J Laparoendosc Adv Surg Tech A. 2003 Aug;13(4):279-83.
    2. Snyder BE, Wilson T, Scarborough T, Yu S, Wilson EB. Lowering gastrointestinal leak rates: a comparative analysis of robotic and laparoscopic gastric bypass.J Robotic Surg. 2008. Colorectal Cancer Treatment

     

    inapoi

     

     Cancerul de colon

     

    Aspecte terapeutice generale 1

    Majoritatea pacientilor cu cancer de colon sunt tratati chirurgical. In unele cazuri se asociaza chimiotereapia, iar in cazurile avansate imunoterapia.

    Colostoma este rar necesara la pacientii cu cancer de colon.

    Desi radioterapia este rar utilizata in tratamentul cancerului de colon, uneori este folosita pentru a diminua durerea si alte simptome.

     

    inapoi 

     

     

     

     

     

     

     Cancerul de rect

     

    Aspecte terapeutice generale

    Chirurgia este tratamentul de electie in cancerul de rect indiferent de stadiu. In unele cazuri se asociaza cu radioterapia si chimioterapia.

    Aproximativ 1 din 8 pacienti cu cancer de rect vor necesita colostoma.

    Radioterapia poate fi folosita inainte sau dupa interventia chirurgicala. In unele cazuri se foloseste radioterapia inainte de interventia chirurgicala pentru a reduce dimensiunile tumorii, iar in alte cazuri se foloseste ulterior chirurgiei pentru a distruge celulele canceroase restante. In unele centre se realizeaza radioterapia in timpul interventiei chirurgicale. Radioterapia se poate prescrie si pentru ameliorarea durerii si altor simptome legate de cancer.

     

    Luarea deciziei terapeutice

    Multi pacienti cu cancer colorectal doresc sa participe activ la alegerea tratamentului. Este normal sa va doriti sa aflati tot ce se poate despre afectiunea dumneavoastra si optiunile terapeutice. Oricum stresul determinat de aflarea diagnosticului va vor face dificil sa amintiti tot ce doriti sa discutati cu medicul, de aceea este bine sa va notati intrebarile sau sa fiti insotiti de un membru al familiei.

    Medicul va poate indruma catre un specialist in tratarea cancerului colorectal sau puteti solicita referinte. Specialistii in tratarea cancerului colorectal pot fi gastroenterologi, chirurgi, oncologi sau specialisti in radioterapie oncologica.

    Inainte de inceperea tratamentului este posibil sa solicitati o a doua opinie legata de diagnostic si planul terapeutic.

    Aceasta va va lua ceva timp, dar in majoritatea cazurilor, aceasta intarziere nu va afecta eficienta tratamentului. Pentru a fi sigur este bine sa discutati cu medicul dumneavoastra. In unele cazuri se impune tratamentul de urgenta.

     

    inapoi 

     

     

     Variante terapeutice

Alegerea tratamentului depinde  in principal de localizarea tumorii in colon sau rect si de stadiul afectiunii. Tratamentul cancerului colorectal implica chirurgie, chimioterapie, imunoterapie sau radioterapie. In unele cazuri acestea pot fi combinate.

Uneori cancerul de colon este tratat diferit de cel de rect.

Medicul va poate prezenta optiunile terapeutice si rezultatele la care sa va asteptati.

Tratamentul cancerului poate fi local sau sistemic:

  •  
    • tratamentul local: chirurgia si radioterapia sunt tratamente locale. Ele indeparteaza sau distrug cancerul din sau din apropiere de colon si rect. Cand cancerul colorectal s-a raspandit si in alte parti ale corpului, se poate folosi terapia locala pentru a controla boala si in acele zone.
    • terapia sistemica: chimioterapia si imunoterapia sunt metode de terapie sistemica. Medicamentele patrund in torentul sanguin si distrug sau limiteaza cancerul din organism.

Deoarece tratamentul cancerului afecteaza si celulele si tesuturile sanatoase, efectele secundare sunt frecvente. Efectele secundare depind de tipul si extinderea tratamentului. Efectele secundare variaza de la un pacient la altul si pot varia chiar in cursul tratamentului. Inainte de inceperea tratamentului echipa terapeutica va va explica ce efecte secundare pot apare si va va sugera cum sa le faceti fata.

Este posibil sa doriti sa va intrebati medicul inainte de inceperea tratamentului in ce stadiu este afectiunea, daca s-a extins cancerul, care sunt optiunile terapeutice, ce va sugereaza, care sunt avantajele fiecarui tratament si efectele secundare si cum sa le ameliorati, cum trebuie sa va pregatiti pentru tratament si daca va va afecta activitatile curente, daca va va afecta tranzitul intestinal, viata sexuala etc.

    Tratamentul chirurgical

    Chirurgia este cel mai comun tratament pentru cancerul colorectal.

    Un mic polip malign poate fi indepartat din colon sau partea superioara a rectului cu ajutorul colonoscopului. Unele tumori mici din partea inferioara a rectului pot fi indepartate prin anus fara colonoscop.

    Cancerul de colon in stadiu incipient poatefi indepartat laparoscopic prin patru mici incizii abdominale prin care chirurgul patrunde cu laparoscopul si instrumentele specifice de laparoscopie. Se indeparteaza tumora si o parte din colonul sanatos. De asemenea se pot indeparta si ganglionii invecinati. Chirurgul verifica restul intestinului si ficatul pentru a determina extinderea cancerului.

    De asemenea este disponibila si laparoscopia asistata robotic da Vinci. Acest abord utilizeaza un sistem de chirurgie asistata robotic pentru a-i conferi chirurgului o imagine mai buna, mai multa precizie si control decat laparoscopia conventionala.

    Abordul deschis printr-o incizie larga este cel mai utilizat in chirurgia cancerului colorectal. 2 In chirurgia deschisa, chirurgul realizeaza o incizie abdominala mare pentru a indeparta tumora si o parte din colonul sanatos sau din rect. De asemenea se indeparteaza si unii ganglioni limfatici invecinati. Chirurgul verifica restul intestinului si ficatul pentru a determina aventuala extindere a cancerului.

    Cand o portiune din colon sau din rect este indepartata, in general chirurgul reconecteaza partile sanatoase. Oricum uneori reconectarea este imposbila. In acest caz chirurgul realizeaza o noua cale de eliminare a reziduurilor din organism. Chirurgul realizeaza o deschidere in peretele abdominal (stoma) la care conecteaza capatul superior al intestinului si il inchide pe cel inferior. Aceasta interventie se numeste colostomie. Pentru colectarea reziduurilor se conecteaza si se lipeste o punga la stoma.

    In cele mai multe cazuri stoma este temporara. Este necesara doar pana ce colonul si rectul se vindeca. Dupa ce are loc vindecarea, chirurgul reconecteaza cele doua capete si inchide stoma. In unele cazuri, in special in cazul tumorilor inferioare de rect, stoma este permanenta.

    In cazul colostomei poate aparea o iritatie a pielii din jurul stomei. Personalul medical va poate invata cum sa curatati zona si cum sa preveniti iritarea si infectia.

    Timpul necesar vindecarii dupa interventie variaza de la o persoana la alta. Poate fi o stare de disconfort in primele zile. Vi se pot administra medicamente pentru controlul durerii. Inainte de interventia chirurgicala, este bine sa discutati cu personalul medical planul de terapie a durerii. Dupa interventie planul de terapie a dureri se poate ajusta pentru a o controla cat mai bine.

    Se intampla frecvent sa va simtiti obosit sau slabit pentru cateva zile. De asemenea uneori apar postchirurgical constipatie si diaree. Echipa terapeutica va monitoriza orice semn de sangerare, infectie si orice alte probleme ce impun tratament imediat.

    Este posibil sa doriti sa va intrebati medicul ce interventie va este recomandata, daca este necesara ablatia ganglionilor limfatici, ce tesuturi vor fi indepartate, care sunt riscurle interventiei, va fi necesara o stoma permanenta, cum ma voi simti dupa interventie, cum va fi controlata durerea postoperatorie, cat va dura spitalizarea, cand va veti relua activitatile curente.

     

    Chimioterapia

Chimioterapia utilizeaza medicamente pentru a distruge celulele canceroase. Medicamentele patrund in torentul sanguin si afecteaza celulele canceroase din intreg corpul.

Chimioterapia se administreaza in general intravenos, dar in unele cazuri si oral. Veti putea fi tratat in ambulator, la cabinetul medicului sau acasa. Rar este necesara internarea.

Efectele adverse ale chimioterapiei depind de medicament si doza. Medicamentele afecteaza si celulele normale ce se divid rapid, precum: 

  • elementele figurate: celulele sangelui ce lupta impotriva infectiilor, ajuta la coagularea sangelui si transporta oxigenul. Daca acestea vor fi afectate, va veti simti mai obosit si slabit, veti fi mai expus la infectii si veti sangera mai usor.
  • celulele radacinii firului de par: chimioterapia determina caderea parului. Parul va creste la loc, dar uneori va avea alta culoare si textura.
  • celulele mucoasei tubului digestiv: chimioterapia poate determina scaderea poftei de mancare, greata, varsatura, diaree, durere la nivelul gurii si buzelor

Chimioterapia pentru cancerul colorectal poate afecta pileea de la nivelul palmelor si plantelor ce devine rosie si dureroasa, iar uneori se poate descuama.

Echipa terapeutica va poate sugera metode de diminuare a efectelor secundare. Majoritatea efectelor secundare dispar la incetarea tratamentului.

    Imunoterapia

    In unele cazuri, in care cancerul s-a extins, se pot folosi anticorpi monoclonali. Anticorpii monoclonali  se leaga de celulele tumorale. Ei interfera cu cresterea celulelor tumorale si diseminarea lor. Anticorpii monoclonali se administreaza intravenos la cabinetul medicului, in spital sau clinica. In unele cazuri se adminsitreaza concomitent cu chimioterapia.

    Echipa terapeutica va supraveghea aparitia  eventualelor probleme. Unele persoane primesc tratament pentru a scadea riscul aparitiei unor reactii alergice. Efectele secundare depind in special de tipul aticorpilor monoclonali folositi. Efectele secundare pot include rash, febra, dureri abdominale, varsaturi, diaree, modificari ale tesiunii arteriale, sangerari, probleme respiratorii. Efectele secundare diminueaza dupa prima administrare a tratamentului.

    Este posibil sa doriti sa va intrebati medicul ce medicamente vi se vor administra, cum actioneaza, cand va incepe tratamentul, cat va dura, cat de des se va adminstra, ce efecte secundare are, care sunt efectele pe termen lung etc.

     

    Radioterapia

    Radioterapia utilizeaza radiatii cu energie inalta pentru a distruge celulele canceroase. Ea afecteaza doar celulele din zona expusa.

    Medicii utilizeaza diferite tipuri de radioterapie pentru a trata cancerul:

     

    Terapia intraoperatorie: in unele cazuri  radioterapia se administreaza in timpul interventiei chirurgicale.

    Efectele secundare depind de doza de radiatii si de zona iradiata. Iradierea abdomenului sau pelvisului poate provoca greata, varsaturi, diaree, scaune sanguinolente, accelerarea tranzitului intestinal. De aseenea pot apare tulburari urinare precum incontinenta urinara. Pe langa acestea, pielea din zona iradiata devine rosie si sensibila, in special in zona anusului.

    Este posibil sa va simtiti obosit in timpul radioterapiei, in special in ultimele saptamani. Odihna este importanta, desi este bine sa fiti cat de activ puteti. Desi efectele secundare sunt deranjante, medicul poate incerca sa le limiteze. Efectele secundare dispar la incetarea tratamentului.

    Este posibil sa doriti sa va intrebati medicul cand va incepe tratamentul, cand se va termina, ce veti simti in timpul tratamentului, daca va veti putea continua activitatile curente, daca sunt efecte care se mentin etc.

     

    1. This page's content provided by the National Cancer Institute. What You Need to Know About ™ Cancer of the Colon and Rectum. http://www.cancer.gov/cancertopics/wyntk/colon-and-rectal/page4.
    2. Roxanne Nelson. Laparoscopic Colorectal Surgery May Improve Outcomes in Some Patients. Medscape Today. June 28, 2007. http://www.medscape.com/viewarticle/558988

     

     

    inapoi 

    Tratamentul chirurgical al cancerului colorectal

     

    Chirurgia colorectala

    Chirurgia este tratamentul uzual in numeroase afectiuni benigne si maligne ale colonului. Rezectia de colon se foloseste petru tratarea mai multor afectiuni. Ea presupune indepartarea chirurgicala a unei portiuni din colon. Continuitatea tubului digestiv este refacuta printr-o tehnica numita anastomoza intestinala. Rezectia de colon se numeste si colectomie.

    Indepartarea colonului si rectului se numeste proctocolectomie.

    Din aceasta categorie fac parte si colectomia ascendenta, colectomia descendenta, colectomia transversa, hemicolectomia dreapta, hemicolectomia stanga, rezectia anterioara joasa, sigmoidectomia, colectomia subtotala, rezectia de colon, colectomia partiala si rezectia perineala.

    Scopul rezectiei intestinului gros si al celorlalte interventii colorectale este de a trata afectiunea pastrand in acelasi timp functia normala a intestinului. Dintre afectiunile ce se pot trata prin rezectia intestinului gros fac parte1:

     

    Alte afectiuni in care se practica rezectia de colon sunt:

     

    Tratamentul chirurgical pentru colita ulcerohemoragica

    Indepartarea chirurgicala a colonului va trata colita ulceroemoragica si va indeparta riscul de aparitie a cancerului de colon. Este posibil sa fie necesara realizarea unei stome sau a unei tehnici de conectare a intestinului subtire la anus pentru a se obtine o functie intestinala cat mai apropiata de normal. 4

    Tratamentul chirurgical este rezervat pacientilor cu colita (inflamatia colonului) ce nu raspund la tratamentul medicamentos complet sau pacientilor cu complicatii severe precum: 4

  • perforarea colonului
  • sangerari severe
  • megacolon toxic ( inflamatia severa, acuta, a peretelui colonului insotita de tensionarea acestuia ce poate duce la perforare)

 Tratamentul chirurgical pentru boala Crohn

Daca tratamentul medicamentos nu are efect, este posibil sa fie necesara rezectia intestinala pentru tratarea bolii Crohn. Tratamentul chirurgical poate fi necesar si pentru indepartarea unei parti de intestin lezate sau pentru drenarea unui abces. Cele doua capete restante se reconecteaza pritr-o tehnica numita anastomoza.2

Conform Crohn's and Colitis Foundation of America, doua treimi pana la treisferturi dintre pacientii cu boala Crohn vor avea nevoie de tratament chirurgical la un moment dat.  Din pacate spre deosebire de colita ulcerohemoragica, indepartarea segmentului de intestin afectat nu vindeca boala.2

Pacientii cu boala Crohn ce nu raspund la tratamentul medicamentos vor avea nevoie de tratament chirurgical in special daca apar complicatii precum:

sangerari

fistule

infectii

stricturi  

In unele cazuri se impune rezectia intregului intestin cu sau fara includerea rectului.

 

Tratamentul chirurgical pentru diverticulita

Desi diverticulita acuta este tratata cu antibiotice, portiunile de colon afectate vor trebui indepartate chirurgical daca apar urmatoarele manifestari:5

  • abcese
  • perforatii
  • fistule
  • diverticulite recurente

Dupa tratarea infectiei, alimentatia bogata in fibre va reduce riscul aparitiei diverticulitei si  al altor simptome.5

 

inapoi

 

Tratamentul chirurgical al cancerului colorectal

In cazul cancerului coloretal, pentru tratarea completa, este necesar tratamentul chirurgical in aproape toate cazurile. 6 Radioterapia si chimioterapia sunt asociate tratamentului chirurgical in unele cazuri. 6

Intre 80-90% dintre pacienti revin la starea normala de sanatate cand cancerul este depistat si tratat in stadiile incipiente.6 Rata de vindecare scade sub 50% daca este diagnosticat in stadiile avansate.6 

Datorita tehnicii moderne, mai putin de 5% din pacientii cu cancer colorectal au nevoie de colostoma. 6

In functie de tipul si de localizarea cancerului se va folosi una dintre urmatoarele interventii:

 

rezectii pentru cancerul de colon

  • hemicolectomia dreapta/ stanga: indepartarea colonului ascendent (drept) sau descendent (stang)
  • sigmoidectomia (rezectia sigmoidului): indepartarea sigmoidului si uneori si a unei parti din rect.

 

rezectii pentru cancerul de rect

  • rezectia anterioara joasa: se indeparteaza tumora fara a afecta anusul, iar colonul este atasat la anus, reziduurile fiind eliminate in mod  normal
  • rezectia abdomino perneala: indepartarea anusului, rectului unei parti din colonul sigmoid impreuna cu ganglionii asociati prin incizii realizate la nivelul abdomenului si perineului. Capatul restant al colonului este exteriorizat printr-o colostoma permanenta.

 

Optiuni chirurgicale

In prezent marea majoritate a interventiilor colorectale se realizeaza prin incizii abdominale mari ce se extind uneori de la pube la stern. Chirurgia colorectala deschisa poate fi foarte dureroasa, implicand riscul unor complicatii inclusiv de infectie si necesitand o spitalizare prelungita.7

Un studiu recent a aratat ca intre 2003 si 2004, mai putin de 4% din interventiile colorectale din S.U.A. s-au efectuat minim invaziv. S-a observat ca chirurgia laparoscopica a fost asociata cu o rata mai mica a complicatiilor fata de chirurgia deschisa (18% fata de 22%), o durata mai scurta de spitalizare (6 fata de 7,6 zile), scaderea nevoii de asistenta specializata postoperatorie (5% fata de 11%), o mortalitate mai scazuta (0,6% fata de 1,4%).9

Din fericire, acum exista mai multe optiuni de tratament minim invaziv pentru cancerul colorectal si diferite afectiuni benigne ale colonului si rectului. Desi rezectia chirurgicala pentru tratarea afectiunlor colorectale este o interventie relativ sigura, ea poate fi inadecvata in unele cazuri. De fiecare data discutati cu medicul dumneavoastra despre optiunile terapeutice si despre riscurile si beneficiile pe care le implica.

 

1. Large bowel resection. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002941.htm
2. Crohn's disease. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000249.htm#Symptoms
3. http://en.wikipedia.org/wiki/Familial_adenomatous_polyposis
4. Ulcerative colitis. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000250.htm
5. Diverticulitis. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000257.htm
6. American Society of Colon & Rectal Surgeons. Colorectal Cancer..http://www.fascrs.org/patients/conditions/colorectal_cancer/
7. Roxanne Nelson. Laparoscopic Colorectal Surgery May Improve Outcomes in Some Patients. Medscape Today. June 28, 2007. http://www.medscape.com/viewarticle/558988

 

Rezectia anterioara joasa

Daca vi s-a recomandat tratamentul chirurgical pentru o afectiune colorectala, discutati cu medicul dumneavoastra daca puteti beneficia de o interventie minim invaziva eficienta – chirurgia da Vinci.

Chirurgia da Vinci pentru afectiunile colorectale benigne si maligne utilizeaza tehnologii de ultima ora pentru a-l ajuta pe medic sa realizeze o interventie mai precisa decat ii permit instrumentele conventionale.

 

Pentru majoritatea pacientilor chirurgia da Vinci ofera numeroase avantaje precum:

  • rezultate mai bune legate de controlul cancerului1
  • revenirea mai rapida a functiei intestinale 1
  • revenirea mai rapida la dieta normala1
  • durere redusa semnificativ
  • pierdere de sange mai redusa
  • risc mai mic de infectare a plagii
  • durata mai scurta de spitalizare 1
  • recuperare mai rapida1

 

Aceasta interventie se realizeaza cu ajutorul sistemului de chirurgie da Vinci, o platforma chirurgicala revolutionara ce ii permite chirurgului sa opereze cu precizie, control si dexteritate de neegalat. Depasind limitele chirurgiei traditionale deschise si laparoscopiei conventionale, chirurgia da Vinci le ofera pacientilor optiunea unei chirurgii mai putin invazive, mai precise si promite o recuperare mai rapida.

 

1. Hellan M, Anderson C, Blenhom JD, Paz B, Pigazzi A. Short-Term Outcomes After Robotic-Assisted Total Mesorectal Excision for Rectal Cancer. Annals of Surgical Oncology. 200710;1245

 

inapoi

 

Ca si in cazul celorlalte tehnici chirurgicale, aceste beneficii nu pot fi garantate, deoarece rezultatele chirurgicale depind de pacient si de interventie.

Desi chirurgia da Vinci este considerata sigura si eficienta, ea poate fi nepotrivita pentru anumite persoane. De fiecare data intrebati-va medicul in legatura cu toate optiunile terapeutice, cat si despre riscurile si beneficiile lor.

 

Vezi cum functioneaza da Vinci

Evenimente

Viziteaza pagina de evenimente