Strict Standards: Non-static method DB::connect() should not be called statically in /home/sofmedica3/web/davincisurgery.ro/public_html/init.php on line 50

Strict Standards: Non-static method DB::parseDSN() should not be called statically in /usr/share/php/DB.php on line 520
Afectiuni ginecologice | Chirurgie Robotica

Afectiuni ginecologice

O gama larga de afectiuni benigne (necanceroase) pot afecta sistemul reproducator feminin format din uter, vagin, ovare, trompe uterine. Majoritatea acestor afectiuni afecteaza uterul - cum ar fi fibromul (proliferare necanceroasa in peretele uterin), endometrioza (proliferare necanceroasa a invelisului intern al uterului) sau prolapsul (caderea sau alunecarea uterului) - pot determina durere cronica, sau sangerarea masiva, cat si alte simptome dizabilitante.

Cand tratamentul medicamentos sau alte tratamente nu pot ameliora simptomatologia, histerectomia - indepartarea chirurgicala a uterului - este adesea recomandata pentru a asigura o solutie eficienta, definitiva si pe termen lung. De fapt aceasta interventie este a doua interventie chirurgicala ca frecventa la femeile din Statele Unite si se considera ca una din trei femei vor suferi o histerectomie pana la 60 de ani. 1

 

1. http://www.womenshealth.gov/faq/hysterectomy.htm

 

 

Endometrioza

Menoragia

Fibromul uterin

Prolapsul uterin

Cancerul genital

 

 

Endometrioza/ Adenomioza

Endometrioza este o afectiune ce afecteaza aparatul reproducator si ciclul menstrual. Poate determina durere in timpul ciclului sau durere pelvina intre cicluri. Daca suferiti de aceasta afectiune si nu este tratata, starea dumneavoastra de sanatate va fi afectata. Dar prin diagnostic precoce si tratament adecvat endometrioza poate fi controlata.

 

Intelegerea endometriozei

Daca aveti endometrioza,tesutul endometrial prolifereareaza in afara uterului, in cavitatea pelvina. In timpul ciclului menstrual, acest tesut se sufera aceleasi modificari ca si tesutul uterin normal. Acest poate elimina mici picaturi de sange. Proliferarea si sangele irita tesuturile invecinate determinand durere si crampe. Iritarea continua poate determina formarea de cicatrici. Tesutul cicatricial poate forma aderente intre organe si determina infertilitate.

 

 anatomie normala

 

Simptome comune

Daca aveti endometrioza, puteti prezenta unele dintre urmatoarele simptome:

  • crampe sau dureri menstruale
  • durere pelvina
  • durere in timpul contactului sexual
  • infertilitate

 endometrioza

Stadializarea endometriozei


Stadiile endometriozei sunt: minim (I), usor (II), moderat (III) si sever (IV). Stadializarea depinde de anumite criterii. Acestea includ numarul, marimea si localizarea insulelor de tesut endometrial. Stadiile depind si de intinderea aderentelor si daca sunt afectate si alte organe pelvine. Severitatea afectiunii poate sa nu fie corelata cu durerea resimtita. Chiar si endometrioza usoara poate determina durere importanta.

 stadii endometrioza

 

Optiunile terapeutice in endometrioza

Endometrioza poate fi tratata prin tratament hormonal, hirurgical sau o combinatie a celor doua. Discutati cu medicul curant despre tratamentul potrivit dumneavoastra.

 

Tratamentul hormonal
Tratamentul hormonal regleaza sau blocheaza hormonii ce controleaza ciclul menstrual. Aceasta inseamna ca poate limita umflarea endometrului si insulelor de tesut endometrial. Acest tratament poate fi folosit inaninte, in locul sau dupa chirurgie. Exista mai multe variante de tratament hormonal:

  • Agonisti de GnRH si inhibitori de FSH si LH blocheaza sau reduc productia de estrogen si progesteron.
  • Anticonceptionalele contin estrogen si progesteron. Anticonceptionalele regleaza nivelul de estrogen si progesteron.
  •  Progestin este o forma de progesteron. Ajuta la scaderea nivelului de estrogen.
  • Danazol® este un hormon ce limiteaza producerea de estrogen si progesteron.

 

Tratament chirurgical
Chirurgia poate fi utilizata pentru a indeparta insulele de tesut endometrial sau indepartarea organelor reproducatoare.

 

  • Prin laparoscopie, se introduce un laparoscop (un tub subtire cu lumina) printr-o mica incizie abdominala. Medicul utilizeza instrumentele de laparoscopie pentru a indeparta insulele de tesut endometrial.
  • Laparotomia reprezinta interventia chirurgicala deschisa pentru indepartarea insulelor mari de tesut endometrial la care nu se poate ajunge laparoscopic sau cand alte organe pelvine precum si parti din tubul digestiv sunt afectate.
  • Histerectomia este interventia chirurgicala de indepartare a uterului. Orice insula de endometru sau aderenta din pelvis este indepartata.
  • In timpul histerectomiei totale cu salpingo ovarectomie bilaterala va sunt indepartate uterul, trompele uterine si ovarele.

 

Histerectomia da Vinci

Histerectomia da Vinci este o noua abordare minim invaziva a histeretomiei ce combina avantajele tehnicilor conventionale de histerectomie deschisa si minim invaziva dar cu potential mai putine dezavantaje.
Pentru pacienti, beneficiile histerectomiei da Vinci pot include:

  • durere semnificativ redusa 2
  • pierdere de sange minima si reducerea nevoii de transfuzii
  • mai putine complicatii3,4
  • durata de spitalizare mai redusa 3,4
  • recuperare mai rapida si intoarcere mai rapida la activitatile curente3,4
  • incizii si cicatrici mai mici
  • rezultate mai bune si satisfactia pacientului in multe cazuri 3,4

 

Se realizeaza cu ajutorul sistemului da Vinci, ce ii permite chirurgului sa realizeze interventii chirurgicale cu o precizie, dexteritate si control de neegalat. Cititi despre cea ce poate fi cea mai eficienta, mai putin invaziva abordare a histerectomiei - histerectomia da Vinci.

 

1. http://www.merck.com/mmhe/sec22/ch242/ch242b.html#sec22-ch242-ch242b-83
2. http://www.merck.com/mmhe/sec22/ch252/ch252f.html?qt=pain%20during%20intercourse&alt=sh
3. Boggess JF. Robotic Surgery in Gynecologic Oncology: Evolution of a New Surgical Paradigm. J Robotic Surg 2007 1:31-3
4. Payne TN, et al. A Comparison of Total Laparoscopic Hysterectomy to Robotically Assisted Hysterectomy: Surgical Outcomes in a Community Practice. J Minim Invasive Gynecol. 2008 May-June;15(3):286-91

 

inapoi

 

 

Menoragia (sangerarea menstruala abundenta)

Sangerarea menstruala abundenta poate avea loc din mai multe motive. Dezechilibrul hormonal sau formatiuni uterine sunt cele mai frecvente cauze.

 

Dezechilibrul hormonal

Ciclul menstrual este controlat de hormoni, incluzand estrogenul si progesteronul. Cand apare un dezechilibru acesti hormoni pot determina cicluri abundente sau sangerari intre cicluri. Cauzele dezechilibrelor hormonale pot fi:

  • modificari hormonale la adolescente si la femeile in premenopauza
  • diabet, afectiuni tiroidiene sau alte afectiuni medicale
  • obezitate
  • stres
  • exercitii fizice epuizante
  • anorexia

 

Tipuri de formatiuni uterine:

  • Fibroamele sunt "umflaturi" de tesut muscular uterin.
  • Polipii sunt mici excrescente de tesut endometrial ce cresc in uter si uneori atarna in el.
  • Adenomioza are loc cand celulele endometrului cresc in peretele muscular.
  • Hiperplazia este o crestere exagerata a endometrului.
  • Cancerul endometrial este o crestere necontrolata a endometrului.

 formatiuni uterine

Optiuni terapeutice pentru sangerarea menstruala abundenta

Sangerarea menstruala abundenta poate fi tratata prin hormonoterapie, chirurgical sau printr-o combinatie a celor doua. Medicul dumneavoastra va poate pune diagnosticul si va poate prescrie tratamentul adecvat.

 

Terapia hormonala
Tratamentul hormonal regleaza sau blocheaza hormonii ce controleaza ciclul menstrual. Aceasta inseamna ca poate limita umflarea endometrului si insulelor de tesut endometrial. Acest tratament poate fi folosit inainte, in locul sau dupa chirurgie. Exista mai multe variante de tratament hormonal:

  • Agonisti de GnRH si inhibitori de FSH si LH blocheaza sau reduc productia de estrogen si progesteron.
  •  Anticonceptionalele contin estrogen si progesteron. Anticonceptionalele regleaza nivelul de estrogen si progesteron.
  •  Progestin este o forma de progesteron. Ajuta la scaderea nivelului de estrogen.
  •  Danazol® este un hormon ce limiteaza producerea de estrogen si progesteron.

 

 Tratamentul chirurgical
Chirurgia poate fi folosita pentru a indeparta formatiunile uterine sau pentru un tratament mai definitiv pentru a indeparta uterul. Tratamentul chirurgical include ablatia endometrului, rezectia endometrului sau histerectomia.

  • Ablatia endometriala este o procedura prin care se foloseste o sursa de energie pentru a distruge stratul endometrial din uter. Aceasta tehnica este cel mai frecvent utilizata in cazul femeilor ce sufera de sangerare abundenta sau prelungita in timpul ciclului menstrual si este facuta in general in ambulatoriu. Ablatia endometrului este contraindicata pacientelor ce doresc sa ramana insarcinate. 1
  • Rezectia endometriala este indepartarea chirurgicala a endometrului.  
  • Histerectomia este indepartarea chirurgicala a uterului. In functie de situatie trompele uterine, ovarele sau alte formatiuni pelvine pot fi indepartate.

 inapoi

 

 

Tratamentul fibroamelor uterine

 


Fibroamele uterine* sunt formatiuni benigne (necanceroase) ce se intalnesc la cel putin un sfert din femei. 1 Ele pot creste sub endometru, in peretele uterin sau in afara uterului. Multe femei nu au simptome in cazul tumorilor uterine sau fibroamelor. Dar in cazul altora fibroamele pot determina sangerare uterina menstruala abundenta (menoragie), cicluri anormale, sangerare uterina, durere, discomfort, urinare frecventa, infertilitate. Diagrama prezinta tipurile de fibroame.

 tipuri fibrom

Tratamentul chirurgical pentru tumorile uterine implica cel mai des indepartarea intregului uter prin histerectomie. Desi histerectomia rezolva problema fibromului, nu este totusi tratamentul optim pentru orice femeie.

Daca doriti sa pastrati uterul, dar nu neaparat si fertilitatea, exista tratamente medicamentoase ce pot opri cresterea continua a fibroamelor sau chiar reducerea lor. Daca doriti sa ramaneti insarcinata ulterior veti alege o alternativa la histerectomie cum ar fi miomectomia. Miomectomia este o interventie ce conserva uterul realizata pentru indepartarea fibromului.

 

*Fibroamele uterine sunt numite si leiomioame, mioame.

 

1. Newbold RR, DiAugustine RP, Risinger JI, Everitt JI, Walmer DK, Parrott EC, Dixon D. Advances in Uterine Leiomyoma Research: Conference Overview, Summary, and Future Research Recommendations. Environ Health Perspect. 2000 Oct;108 Suppl 5:769-73. Review.

 

inapoi

 

 

Prolapsul uterin

Prolapsul uterin este o afectiune in care uterul cade sau aluneca din pozitia sa normala. Uterul poate aluneca pana ce apoape pica partial in vagin, creand o protuberanta perceptibila. Aceasta situatie se numeste prolaps incomplet. In cazurile mai severe - de prolaps complet - uterul aluneca pana ce o parte iese afara din vagin.

 

Definitia prolapsului


Prolaps inseamna "caderea din locul sau". In medicina, prolapsul este o situatie in care organe precum uterul cad sau aluneca din locul lor. Este in general rezervat pentru organele ce protruzioneaza prin vagin sau pentru valvele inimii.

 

 prolaps uterin

Anatomia vaginului

Bolta vaginala are trei compartimente: un compartiment anterior (format din peretele vaginal anterior), un compartiment intermediar (colul) si un compartiment posterior (peretele vaginal posterior). Prolapsul uterin implica colul.

 

Semne si simptome

Cazurile usoare de prolaps uterin pot fi asimptomatice. Pe masura ce uterul aluneca mai mult din pozitia sa normala poate determina presiune asupra altor organe abdominale - cum ar fi vezica urinara sau intestinul - determinand o serie de simptome precum:

  • presiune pelvina: senzatia de greutate sau presiune in bazin
  • durere pelvina: discomfort in bazin, abdomen sau lombar
  • dispareunie (durere in timpul actului sexual)
  • protruzia prin vagin
  • infectii urinare recurente
  • scurgeri vaginale excesive sau neobisnuite
  • constipatie
  • dificultati la urinare, inclusiv pierderea de urina (incontinenta), sau mictiuni frecvente si imperioase1

Simptomele se pot agrava in ortostatism prelungit sau la mers datorita cresterii presiuni pe muschii diafragmei pelvine determinata de gravitatie.

 

Cauzele prolapsului uterin

Traumatismele din timpul nasterii, in special in cazul copiilor mari sau dupa un travaliu dificil sunt una dintre cauzele principale ale scaderii fortei musculare ce determina prolapsul uterin. Reducerea tonusului muscular cu varsta la fel ca si scaderea nivelului de estrogen dupa menopauza pot contribui de asemenea la prolapsul organelor pelvine. In rare cazuri, prolapsul uterin poate fi determinat de o tumora pelvina.

Factorii genetici au si ei un rol; femeile cu ascendenta nord europeana au o incidenta mai crescuta a prolapsului uterin fata de femeile cu ascendenta asiatica sau africana.2

In final, cresterea presiunii intraabdominale determinata de diferite situatii precum obezitatea, afectiunile pulmonare cronice si astmul pot contribui la prolapsul uterin.3

 

Factori de risc

  • una sau mai multe sarcini si nasteri transvaginale
  • nasterea unor copii mari
  • varsta avansata
  • ridicarea frecventa de greutati
  • tusea cronica
  • presiuni crescute frecvente in timpul peristalticii intestinale 4

 

Statistici

In S.U.A. defectele diafragmei pelvine sunt relativ frecvente iar incidenta lor creste cu varsta. Un studiu realizat pe mai mult de 16000 de pacienti a aratat o rata a prolapsului uterin de 14,2%. Varsta medie pentru interventia chirurgicala in cazul prolapsului de organ este de 54,6 ani.5

Studiile realizate in S.U.A. au aratat o corelatie intre prolaps si originea hispanica. Spre deosebire, cei de origine africana au cel mai redus risc de prolaps uterin. Aceste date sunt independente de paritate, varsta, caracteristicile fizice, sugerand o caracteristica genetica a prolapsului.

 

Stadiile prolapsului uterin

In practica sunt definite patru stadii ale prolapsului uterin:

Descrierea stadiilor

Eversie: intoarcerea in afara sau cu interiorul in afara

Procidenta: prolaps sau cadere

Stadiul I al prolapsului uterin este definit ca si coborarea uterului in vagin pana la nivelul himenului (sau resturilor de himen).

Stadiul II al prolapsului uterin este definit ca si caderea pana la himen.

Stadiul III al prolapsului este definit ca si coborarea sub himen.

Stadiul IV al prolapsului uterin este definit ca eversie totala sau procidenta6.

Prolapsul uterin este insotit mereu de un grad de prolaps al boltei vaginale.

 

Screening si diagnostic

Diagnosticul prolapsului uterin implica un examen ginecologic. Puteti fi indrumat catre un medic specializat in afectiunile aparatului reproducator feminin (un ginecolog). Medicul va va intreba despre istoricul dumneavoastra medical, inclusiv cate sarcini si cate nasteri transvaginale ati avut. Vi se va face un examen ginecologic complet pentru a verifica prezenta semnelor de prolaps uterin. Veti fi examinata culcata si in picioare. Uneori explorari imagistice precum ecografia sau RMN pot fi necesare pentru evaluarea prolapsului uterin.7

 

Tratament

Scaderea in greutate, renuntarea la fumat si un tratament adecvat pentru afectiunile ce contribuie la aparitia prolapsului uterin precum afectiunile pulmonare, pot incetini evolutia prolapsului uterin.

Daca aveti un prolaps uterin foarte usor cu sau fara simptome, dar care nu va deranjeaza, nu este necesar tratamentul. Oricum, fara tratament,  sustinerea uterina va slabi , iar in cele din urma acesta va fi necesar.

 


1.http://www.clevelandclinic.org/health/health-info/docs/2600/2662.asp?index=9782
2.http://www.mayoclinic.com/health/uterine-prolapse/DS00700/DSECTION=3
3.http://www.emedicine.com/emerg/topic629.htm
4.http://www.mayoclinic.com/health/uterine-prolapse/DS00700/DSECTION=3
5.http://www.emedicine.com/emerg/topic629.htm
6.http://www.emedicine.com/emerg/topic629.htm
7. http://www.mayoclinic.com/health/uterine-prolapse/DS00700/DSECTION=6

 

inapoi

 

 

Tratamente pentru cancer

O mare varietate de cancere ginecolocice pot afecta sistemul reproducator feminin, format din uter, vagin, ovare si trompe uterine. Utetrul este un organ cavitar, muscular, ce pastreaza fatul in cazul femeilor insarcinate. Trompele uterine si ovarele se afla de o parte si de alta a uterului.

Cele mai importante tipuri de cancere ginecologice sunt cel endometrial (uterin) si cel ovarian. Tipul specific de cancer si cat de avansat este determina optiunile terapeutice. Femeile cu cancer genital in stadiu incipient sunt tratate adesea prin histerectomie - indepartarea chirurgicala a uterului. Prin aceasta interventie medicul poate indeparta de asemenea ovarele, trompele uterine si/ sau ganglionii limfatici.Histerectomia este a doua interventie chirurgicala ca frecventa la femeile din S.U.A. , estimandu-se ca o treime din femeile din S.U.A. vor suferi o histerectomie pana la 60 de ani.1

 uter1

Daca aveti cancer genital - precum cancer uterin sau de col uterin - histerectomia poate fi cea mai buna optiune terapeutica. Tipul de histerectomie pe care-l veti suporta depinde de istoricul dumneavoastra medical, de starea sanatate cat si de extinderea cancerului. Aceasta sectiune va explora catava optiuni de potential tratament pentru urmatoarele tipuri de cancer.

  • cancerul uterin sau endometrial
  • cancerul de col uterin
  • cancerul ovarian
  • optiuni non chirurgicale
  • optiuni chirurgicale

1. http://womenshealth.gov/faq/hysterectomy.cfm

 

Cancerul uterin

 

Ce este cancerul uterin?

In S.U.A. aproximativ 42000 de femei sunt diagnosticate anual cu cncer uterin - cea mai frecventa afectiune maligna a tractului genital feminin si al patrulea tip de cancer ca frecventa la femei. 1

Cancerul uterin se formeaza in tesuturile uterului, organ in forma de para situat in bazin in care creste fatul. Colul este in partea cea mai de jos si mai stramta a uterului si comunica cu vaginul. Cancerul uterin poate apare in celulele ce tapeteaza uterul (endometru) si in muschii sau celelalte tesuturi ale uterului (sarcom uterin).2

 

Semne si simptome pentru cancerul uterin

Posibilele semne ale cancerului uterin includ scurgeri vaginale neobisnuite sau durere pelvina (durere uterina). Si alte afectiuni pot determina o simptomatologie asemanatoare. Trebuie sa va contactati medicul daca aveti urmatoarele simptome:

  • sangerare sau scurgeri nelegate de ciclul menstrual
  • sangerare dupa menopauza
  • menstre la interval neregulat sau dupa contact sexual
  • o formatiune vaginala
  • urinare frecventa, dificila
  • dispareunie (durere in timpul contactului sexual)
  • durere pelvina accentuat sau caracter diferit
  • o secretie vaginala apoasa subtire, alba sau roz
  • presiune pelvina crescuta, in special daca este asociata cu modificari la nivelul functiilor vezicii urinare si intestinului

Investigatiile ce examineaza uterul sunt folosite pentru diagnosticarea cancerului uterin. Unele dintre acete teste ce pot fi efectuate includ examenul fizic si anameza, un examen ginecologic, un test Babes - Papanicolau, colposcopia (inspectarea colului cu un microscop), biopsia cervicala, biopsia endometriala, ecografia, dilatarea si chiuretarea, histeroscopia.

 

Cancerul de col uterin

 

Ce este cancerul de col

Colul uterin este tapetat cu celule care in mod normal cresc, se divid, si sunt inlocuite. Acest proces numit mitoza are loc in intregul corp pentru a asigura sanatatea si buna fuctionare a celulelor, tesuturilor si organelor.

In momentul in care celulele se divid, toate caracteristicile lor sunt preluate de celulele fiice. Cancerul de col apare in urma unei mutatii a celulelor mucoasei, care se extinde prin mitoza in tesuturile si organele normale. Daca aceasta multiplicare anormala trece neobservata sau nu este tratata vor apare tumori si va avea loc extinderea (metastazarea cancerului).

 

Ce determina cancerul de col?

Majoritatea afectiunilor, inclusiv cancerul sunt determinate de mai multi factori ce concura. In cazul cancerului de col, nu exista o cauza unica. Mai mult, mutatia celulara initiala este probabil delansata de una sau mai multe conditii asociate. In continuare sunt enumerate principalele cauze de cancer de col uterin:

  • fumatul
    femeile care fumeaza au un risc de doua ori mai mare sa faca cancer de col fata de nefumatoare. 1 Fumul este carcinogenic si este legat de aparitia mutatiilor in mucoasa colului uterin si este o cauza a cancerului de col. 2
  • varsta
    desi cancerul de col poate apare la orice varsta, el debuteaza in general la femei de peste 40 de ani si rar la femei sub 21 de ani. Prin urmare, varsta avansata este considerta un factor de risc sau unul dintre factorii ce concura la aparitia cancerului de col.
  • papilomavirusul uman
    O infectie foarte comuna, papilomavirusul uman (HPV), este u precursor al proliferarii celulare anormale (displazia) si ete considerat o cauza principala a cancerului de col uterin. Multe femei au cel putin o infectie cu HPV pe parcursul vietii. Din cele peste o suta de tulpini de HPV, multe sunt necanceroase (benigne), dar altele sunt recunoscute ca ar determina aparitia cancerului de col (maligne).
  • sistemul imunitar compromis
    un sistem imunitar compromis poate insuma efectele factorilor de mai sus si este considerat o cauza a cancerului de col 3 in special in cazul pacientelor ce au suferit interventii de transplant de organ, terapii imunosupresoare pentru prevenirea rejectului grefei. Din pacate supresia sistemului imunitar impiedica organismul sa se apere de boli.
  • pacientii cu HIV/ SIDA 
  • Pacientii cu sindroame congenitale rare ce le afecteaza sistemul imunitar.
  • anticonceptionalele
    Utilizarea pe termen lung (mai mult de 5 ani) a anticonceptionalelor orale este considerata a fi o cauza favorizanta a cancerului de col. Este bine sa discutati cu medicul dumneavoastra despre avantajele si dezavanajele diferitor metode de contraceptie.
  • sarcinile multiple
    Sarcinile multiple la termen contribuie la aparitia cancerului de col. Nu se stie exact mecanismul, dar acest fapt este documentat prin studii mari. 5
  • dieta
    Dieta saraca in fructe si legume este legata de cresterea riscului de cancer cervical si a altor cancere. De asemenea femeile supraponderle au un risc crescut. 6

 

Semne si simptome ale cancerului de col

Cancerul de col uterin rar are simptome precoce. Pana la momentul in care apar simptomele cancerului de col in stadiu avansat, probabil acesta deja a metastazat.7 Simptomele de cancer de col in stadiu avansat includ: 10

  • orice scurgere vaginala anormala 8
  • sangerare in afara ciclului 9
  • durere dupa contatul sexual, dus sau examenul ginecologic

Oricum aceste simptome de cancer de col pot fi sugestive si pentru alte afectiuni, majoritatea benigne. De fiecare data consultati-va medicul pentru un diagnostic profesional.

Desi majoritatea cancerelor de col si simptomelor precoce par invizibile, exista semne la nivel celular. Acestea sunt detectabile prin testul Babes Papanicolau. De fapt testul Babes Papanicolau poate identifica modificarile celulare suspecte cu mult inaninte ca acestea sa reprezinte o amenintare pentru sanatate.10

Celulele pot capata forme neobisnuite, se divid anormal cu o rata crescuta. Acesta este un simptom de cancer de col, cum va fi descris mai tarziu, dar de fapt celulele colului pot fi benigne sau precanceroase. 11

Celulele precanceroase se comporta adesea asemenea celulelor canceroase. Ele se pot transforma in celule canceroase daca nu sunt tratate. Tipic, este necesar de mai multi anipentru ca celulele precanceroase sa devina canceroase. Deci, decat sa astepte aparitia simptomelor, ginecologul dumneavoastra va cauta mai degraba activitate celulara anormala la examenul ginecologic periodic.

Programarea examenului ginecologic este un pas important pe care trebuie sa-l faca femeile pentru prevenirea cancerului de col.


1. http://www.cancer.org/docroot/CRI/content/CRI_2_2_3X_How_is_cancer_of_the_cervix_found_8.asp?rnav=cri


2 . http://www.acog.org/publications/patient_education/bp163.cfm


3. http://www.cancer.org/docroot/CRI/content/CRI_2_2_3X_How_is_cancer_of_the_cervix_found_8.asp?rnav=cri


4. Ibid.


5. Ibid.


6. Ibid.


7. http://www.cancer.org/docroot/CRI/content/CRI_2_2_3X_How_is_cancer_of_the_cervix_found_8.asp?rnav=cri


8. Ibid.


9. Ibid. 


10. Ibid. 


11. Ibid.

 

Cancerul ovarian

 

 uter2

Cancerul apare cand celulele incep sa se schimbe si sa se multiplice fara control. Aceste celule formeaza mase de tesut numite tumori. Cancerul ce isi are originea in ovare se numeste cancer ovarian. Cancerul ovarian se poate raspandi de la ovare in orice alta parte a corpului. Aceasta raspandire a cancerului se numeste metastazare. Cu cat este mai raspandit in corp cu atat este mai greu de tratat cancerul.

 

Rolul ovarelor

Ovarele sunt organe pereche, de marimea unei nuci aflate in bazinul femeii. Ele se afla de o parte si de alta a uterului (organul in care se afla copilul cand femeia este insarcinata). Ovarele produc ovule care impreuna cu spermatozoizii formeaza celula ou din care se va dezvolta copilul. Ovarele produc de asemenea hormonii feminini estrogen si progesteron.

 

Cand apare cancerul ovarian

Exista diferite tipuri de tumori ovariene:

  • Tumorile epiteliale se formeaza din celulele ce acopera suprafata ovarelor. Acesta ete cel mai comun tip de cancer ovarian.
  • Tumorile din celule germinale se formeaza in interiorul ovarului in zona in care se produc ovulele. Aceste tumori sunt rare si apar in general la adolescente si la femeile de pana la 30 de ani.
  • Tumorile stromale se formeaza din celulele ce sintetizeaza hormonii feminini. Aceasta este una dintre cele mai rare forme de cancer ovarian.

 

Optiuni terapeutice in cancerul ovarian

Impreuna cu medicul dumneavoastra veti discuta planul de tratament optim pentru situatia dumneavoastra. Optiunile terapeutice includ:

  • Tratamentul chirurgical pentru a indeparta ovarele si testuturile si organele invecinate.
  • Chimioterapia , ce utilizeaza medicamente puternice pentru a omora celulele canceroase. Acest tratament este folosit adesea in asociere cu chirurgia.
  • Radioterapia , ce utilizeaza radiatii cu energie inalta pentru a omora celulele canceroase.

 

inapoi

 

Ca si in cazul celorlalte tehnici chirurgicale, aceste beneficii nu pot fi garantate, deoarece rezultatele chirurgicale depind de pacient si de interventie. Desi chirurgia da Vinci este considerata sigura si eficienta, ea poate fi nepotrivita pentru anumite persoane. De fiecare data intrebati-va medicul in legatura cu toate optiunile terapeutice, cat si despre riscurile si beneficiile lor.

 

Vezi cum functioneaza da Vinci

Evenimente

Viziteaza pagina de evenimente